Zwangerschaps Haptonomie

 

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam vele veranderingen, en het kan gemakkelijk zijn deze over het hoofd te zien. Deze veranderingen kunnen echter gevolgen hebben voor uw gezondheid en welzijn. Veel lichaamsfuncties die bij niet-zwangere volwassenen normaal zijn, worden tijdens de zwangerschap veranderd of ontbreken. Dit komt bijvoorbeeld doordat het menselijk lichaam een constant intern milieu moet handhaven om de groei van de zich ontwikkelende baby te ondersteunen. Als dit wordt verstoord door bedreigingen zoals infectie of stress, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van de moeder. Bovendien zijn sommige functies misschien niet nodig, terwijl andere belangrijker worden tijdens de zwangerschap. De zwangerschaps haptonomie begeleiding geeft aan hoe de begeleiding door elk onderdeel de zwangerschap en de daaruit voortvloeiende veranderingen in het lichaam van de moeder weerspiegelt. Het geeft ook voorbeelden van wat er kan gebeuren als gezonde niveaus worden verwaarloosd in plaats van gehandhaafd op normale niveaus die passen bij een zwangerschap.

Nutrition

De voedingstoestand van een vrouw tijdens de zwangerschap is cruciaal voor de gezondheid van zowel haarzelf als haar ongeboren baby. De behoeften van de baby zijn extreem hoog in deze periode, met een verhoogde vraag naar essentiële voedingsstoffen, vooral ijzer en eiwitten.

Tijdens het eerste trimester stijgt de behoefte aan ijzer vanwege het toegenomen bloedvolume, en de ijzerinname in deze periode moet ongeveer het dubbele zijn van de hoeveelheid die een vrouw van dezelfde leeftijd normaal gesproken binnenkrijgt. De verhoogde ijzerinname tijdens de zwangerschap moet afkomstig zijn van ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals rood vlees, vis, graanproducten en met ijzer verrijkte sinaasappelsap en melk.

Zwangere vrouwen moeten ook letten op de soorten zout die zij consumeren. Hoge bloeddruk is een risicofactor voor veel complicaties tijdens de zwangerschap, en de zoutinname moet worden beperkt tot minder dan 1 g per dag.

Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging

Omdat uw lichaam tijdens de zwangerschap verandert, kunt u merken dat u minder energie hebt. U kunt doorgaan met uw normale lichaamsbeweging, maar probeer deze iets te verminderen om uzelf niet te overbelasten. Overbelasting kan leiden tot spierblessures of, in het geval van de baby, tot een verminderde zuurstoftoevoer naar de zich ontwikkelende hersenen en het hart van de baby.

Zwangerschap betekent ook dat je meer energie nodig hebt dan gewoonlijk. U kunt hierin voorzien door meer voedsel met een hoge energiedichtheid te eten. Vlees, gevogelte en vis zijn goede energiebronnen, terwijl volkorenbrood, ontbijtgranen en pasta een goede keuze zijn voor weinig energie.

Circulatie

Tijdens de zwangerschap wordt de bloedcirculatie naar de baarmoeder aanzienlijk verhoogd, waardoor het risico op bloedstolsels groter is dan normaal. Bovendien is de bloedstroom naar de organen van de baby verhoogd, wat ook het risico op bloedstolsels kan verhogen.

Om bloedstolsels te voorkomen, moet u uw activiteitenniveau verlagen en zware activiteiten vermijden. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink veel vocht, vooral water, om uitdroging te voorkomen.

Conclusie

Zwangerschap is voor veel vrouwen een spannende tijd. Het kan echter ook een tijd zijn van veel veranderingen voor het lichaam, vooral tijdens het eerste en tweede trimester. Al deze veranderingen beïnvloeden de behoeften van het lichaam, en de vrouw moet zich daarvan bewust zijn.

Na de bevalling treden extra veranderingen op door de gevolgen van de bevalling en de noodzaak om borstvoeding te geven. Dit, in combinatie met een nieuwe hormonale toestand, kan leiden tot een verhoogd risico op een postpartum depressie.

De Haptonomische module is bedoeld om zorgverleners te helpen de gezondheid van vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling integraal te benaderen. De module geeft inzicht in de veranderingen in het lichaam en benadrukt het belang van een evenwichtige voeding, goede hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging.