Geslachtsbepaling door een echo in Rotterdam

 

 

Door het wonder van de wetenschap dat echografie heet, kunt u diep in uw baby kijken en zijn of haar geslacht zien nog voor hij of zij geboren is. Hiervoor gebruikt uw arts een elektronisch apparaat, een sonograaf genaamd, om de nieren, blaas en geslachtsorganen van de baby te onderzoeken. De geslachtsbepaling door een echo in Rotterdam is snel, simpel en veilig. Dit proces staat bekend als geslachtsbepaling. Het doel is te weten te komen of het kind een jongen of een meisje zal zijn, zodat u de nodige babyuitrusting, kleding en speelgoed kunt plannen. De nauwkeurigheid van echografie bij het bepalen van het geslacht is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd door de introductie van sonarbeeldvormingstechnieken, die scherpere beelden en een hogere resolutie opleveren. De huidige technologie maakt het ook mogelijk het geslacht nauwkeuriger te voorspellen dan ooit tevoren. Er zijn echter nog enkele beperkingen. Zo liggen niet alle baby's in een positie waarin hun geslacht zichtbaar is op het moment van de scan – bijvoorbeeld als ze op hun rug of zij liggen – zodat het niet altijd mogelijk is hun geslacht te bepalen.

Wat zijn de voordelen van geslachtsbepaling met echografie?

Tijdens de geslachtsbepaling maakt de sonoloog beelden van de organen van de baby. Hierdoor kan de arts interne structuren bekijken die niet te zien zijn tijdens een routine scan van de buik. Als de arts het geslacht van een baby probeert te bepalen, kijkt hij naar de voortplantingsorganen van de baby. Uw arts kan misschien zien of de baby een jongen of een meisje is door te kijken naar de hoek van de interne geslachtsorganen in de baarmoeder. Als de baby een jongen is, kan de arts interne structuren zien, zoals de testikels en het scrotum. Als de baby een meisje is, kan de arts inwendige structuren zien, zoals de baarmoeder en de eierstokken.

Wat zijn de beperkingen van geslachtsbepaling met echografie?

De echografie is meestal zeer nauwkeurig om het geslacht van de baby te achterhalen. Niet alle baby's liggen echter in een positie waarin hun geslacht zichtbaar is op het moment van de scan – bijvoorbeeld als ze op hun rug of zij liggen. In die gevallen kan het geslacht van de baby niet worden bepaald.

Geslachtsbepaling met behulp van bloedonderzoek

Als je geen vertrouwen hebt in de echo-methode van geslachtsbepaling, kun je ook kiezen voor een bloedtest. Die werkt ongeveer hetzelfde als een echo. Maar in plaats van de baby te scannen met een echo, neemt de sonoloog bloed af van de navelstreng. Het bloed wordt dan naar een laboratorium gestuurd waar wetenschappers het analyseren om uitsluitsel te krijgen over het geslacht van de baby. Het is nauwkeuriger dan echografie, maar nog steeds niet 100% nauwkeurig.