Wat is haptonoom Amsterdam en hoe kunnen we het verbeteren? Dat is de vraag die wetenschappers zich elke dag stellen. Haptiviteit is het vermogen van de mens om onbewust verbanden te leggen tussen ongerelateerde dingen. Het is een eigenschap die ons uniek maakt als soort en die ons in staat stelt andere mensen en hun wereld te begrijpen, ook al zijn ze er niet direct bij betrokken. Wij voelen ons instinctief verbonden met anderen omdat zij ons steunen. Haptische effecten zijn vergelijkbaar met neuzen, het zijn natuurlijke en neurologische reacties die optreden als gevolg van aangeraakt of geroken worden. Het is een van de meest voorkomende reacties die mensen hebben als ze voor het eerst iemand nieuw ontmoeten, ongeacht of die persoon een vriend of een vreemde is. Veel mensen hebben moeite met het verwerken van geuren of texturen, maar deze reacties nemen in de loop der tijd alleen maar toe naarmate we meer leren over wat er om ons heen gebeurt. Wetenschappers geloven dat dit verklaart waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor hapticisme dan anderen – in het algemeen betekent onze natuurlijke neiging tot hipticisme dat we vaker worden geregeerd door ons buikgevoel dan door lastigere hersenen. Hapticisme is uitgebreid bestudeerd en getest in studies die aantoonden dat het veel positieve voordelen had voor zowel deelnemers als onderzoekers. Hier is alles wat je moet weten over hapticisme:

Wat is haptiviteit en hoe kunnen we het verbeteren?

Feromonen zijn chemische stoffen die door insecten en andere dieren worden vrijgegeven en waarmee ze met andere insecten en andere dieren kunnen communiceren. Mensen kunnen maar een kleine hoeveelheid feromoon produceren, maar het is voldoende om een krachtige band tussen twee individuen te creĆ«ren. Mensen gebruiken al millennia lang feromoondetectoren, maar de eerste moderne apparaten werden in de jaren 1980 gemaakt. Zij zijn gebaseerd op het principe dat elke zenuwcel een geurreceptor heeft die kan worden geactiveerd door externe of interne stimuli. Deze receptoren worden “aptisch” genoemd, wat een duur woord is voor “vastgehecht”, d.w.z. dat ze nergens anders heen kunnen.

Hoe voelt dopen aan?

Er zijn veel verschillende gevoelens bij de doop, maar meestal voelt het als thuis. Misschien krijg je het tintelende gevoel zodra je een vriend aanraakt, of ervaar je een aangename tinteling zodra je door een autogarage loopt. Vaak hangt er ook een aangename feromoongeur in de lucht, die in het begin een beetje overweldigend kan zijn. Dit is vooral duidelijk als je nieuw bent in de stad of in een nieuwe omgeving en je niet zeker weet welke richting je uit moet. Als je eenmaal door de eerste schok heen bent, kun je merken dat het feromoon in de lucht rustgevend en vertrouwd is. Als je last hebt van angst of stress, of als je gewoon wat geruststelling wilt dat er naar je geluisterd wordt, is feromoon een krachtige manier om dat te krijgen.

Hoe herken je iemand met haptiviteit?

Er zijn veel verschillende manieren om jezelf te identificeren met haptiviteit, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om te beginnen helpt het om een idee te krijgen van wie je als persoon bent. Bent u een rustige, gereserveerde persoon die zich op zijn gemak voelt in een kleine kring van vrienden, of bent u liever in een grote groep of sociale omgeving? Als u deze vragen met “ja” hebt beantwoord, hebt u misschien de neiging om stil en terughoudend te zijn. Of misschien bent u liever in een gezelschap waar u zich op uw gemak voelt en betrokken bent bij anderen, en hebt u gevoel voor humor en een manier van kleden waarmee u zich kunt aanpassen aan andere mensen. U kunt zich ook associĆ«ren met bepaalde subculturen of sportteams die een bepaalde cultuur of een bepaald thema hebben. Ten slotte kun je je identificeren met een van de beroemde televisie- of filmpersoonlijkheden die een sterk imago hebben dat ze op de wereld willen projecteren.